Voor jezelf beginnen, naast je baan?

Ondernemen is hot! Maar: voor jezelf beginnen is een sprong in het diepe. Veel (Z)ZP’ers maken daarom de stap vanuit een vaste baan. Onderzoek toont aan dat een derde van de aspirant-ondernemers in eerste instantie als parttime ondernemer wil beginnen.

In onze training ‘Van idee naar (Z)ZP’ ervaren ook wij dat de meeste deelnemers willen starten als parttime ondernemer en de zekerheid van een vast inkomen niet (direct) willen loslaten. Slechts 11 procent van de (Z)ZP’ers is volledig afhankelijk van hun inkomen dat ze als zelfstandige verdienen. Parttime starten betekent minder risico nemen. Hoeveel tijd en inkomen kun en wil je investeren in je ondernemersdroom? Door dit te onderzoeken ontdek je wat voor jou realistisch is en ga je met een vrijer gevoel als (Z)ZP’er aan het werk.
Ook valt op dat de meeste deelnemers parttime (Z)ZP’er als een aantrekkelijk pad zien om hun dromen na te jagen en zo (geleidelijk aan) voor zichzelf te beginnen. Blijkbaar kan men onvoldoende zijn/haar passie kwijt in de huidige baan.

Vijf voordelen om te starten als parttime ondernemer!

1. Je verlaagt het financiële risico tot een voor jou acceptabel niveau. Financiële onzekerheid is voor de meeste starters een heikel punt dat het uitvoeren van de plannen kan belemmeren.
2. Vanuit de zekerheid van een vast inkomen doe je wat je leuk vindt, waar je hart en passie liggen. Met een baan ernaast gaat het misschien wat langzamer, maar als je gedreven en enthousiast bent, is dat geen probleem.
3. Je voelt en ervaart of het ondernemerschap bij je past. Al doende ontwikkel je je ondernemersvaardigheden.
4. Weinig kans op sleur: je combineert verschillende werkzaamheden, werkt voor diverse opdrachtgevers en je ontwikkelt jouw talenten.
5. Je vergroot je kansen om te slagen en te ‘overleven’ als je geleidelijk aan fulltime gaat ondernemen. Je hebt als parttimer de markt verkend en afgetast, je hebt een idee wat wel en wat niet werkt, zo kun je nog gerichter je producten en/of diensten aanbieden.

‘Think big, act small!’ Dit ondernemerschapsprincipe geldt absoluut voor de beginnende ondernemer. Lang leve (n) de starters die gaan beginnen naast een baan!

Wil jij jouw mogelijkheden voor (parttime) ondernemen onderzoeken of ben je net gestart?
Ga naar ondernemer worden of neem contact met ons.

Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Ria Van Herk en Erna Gerrits