Doe jij wat je wilt?

Als je mensen aan het einde van hun leven vraagt waar ze spijt van hebben, dan staat dit bovenaan: ‘Dat ik niet de dingen heb gedaan die echt bij me passen, dat ik me teveel voegde naar de verwachtingen van anderen’. Je denkt: dat overkomt mij niet, maar het overkomt je wel – het overkomt ons allemaal. Dit maakt meteen duidelijk waarom het zo belangrijk is dat we onze verlangens leren kennen. Waar verlang jij nou echt naar? Vaak is de vakantieperiode een tijd van bezinning waarin je rustig en met afstand kan denken over de werkelijk zinvolle dingen die je graag wilt. Er komt energie vrij en allerlei ideeën en plannen borrelen in je op. In onze praktijk ontmoeten we vaak mensen die moeite hebben om hun verlangens en ideeën tot actie te brengen.  

Wat maakt dat je uitstelt en geen stappen onderneemt?

  1. Vaak zijn plannen te vrijblijvend. Je vindt het lastig om je ergens aan te verbinden. ‘Ik ga het proberen’, ‘ik kijk wel’, zijn woorden waarmee je een voorbehoud maakt. Daarmee bescherm je jezelf tegen de kans dat het mislukt. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen dingen uitstellen uit angst om echt succesvol te zijn. Je verbinden met de keuze die je maakt vraagt risico en verantwoordelijkheid.
  2. Te veel plannen en nadenken over wat je gaat doen werkt vaak averechts. Je denkt en dubt; probeert het perfecte plan te bedenken. Een plan zonder fouten, waarin nooit moeilijkheden zijn of pijn is. Helaas bestaat zo’n plan niet. Bij elk plan loop je tegen problemen aan. Daarom is het belangrijk is om niet alleen te plannen, maar ook actie te ondernemen. Ga het doen en gaandeweg bekijk je je plan. Alleen zo kom je verder.
  3. Je plannen druisen mogelijk tegen de heersende standaard in. Je enthousiasme wordt behoorlijk getemperd door vrienden en familie. Omring je met positieve mensen die je energie geven en die je steunen in je plannen en acties.
  4. Om met iets nieuws te beginnen, heb je ruimte nodig. Die ruimte maak je door met andere dingen te stoppen. We doen allemaal dingen die niet goed voor ons zijn. We doen het uit verkeerde motieven. Wanneer je hierin keuzes gaat maken, voel je je trots en tevreden. Je creëert ruimte voor je eigen ideeën en verlangens.
  5. Vaak volg je het pad van de ‘plezierspetters’. Kies je voor spetters, die je nu een klein plezier geven of kies je voor een warme douche: later een groter plezier van het realiseren van je plannen. Voor dat grotere plezier moet je jezelf nu iets ontzeggen, of ongemak verdragen; je niet uitsluitend overleveren aan primaire en tijdelijke impulsen.

Herken je twee of meer issues, of wisselen ze elkaar af, dan heb je werk te doen! Ik herken ze zeker. Deze themabrief schrijf ik op de warmste dag in juli. Alle bovenstaande opties komen bij me langs. Hoe houd ik mijn focus? Dat is een klus. Met onderbrekingen en een ‘kleine spetter’ (een ijsje halen) heb ik met plezier mijn schrijfplan uitgevoerd. Yes, nu een frisse douche!  

Ga jij dóén wat je echt wilt, om geen spijt te hebben aan het einde van je leven?

Kijk op www.gerritsvanherk.nl voor een passend traject.