Laat los wie je denkt te moeten zijn!

Laat los wie je denkt te moeten zijn

Als ik je vraag: “Is goed, GOED genoeg voor jou?” Misschien zeg je dan: “Prima voor anderen, maar eigenlijk ben ik nooit tevreden. Ik sta mezelf geen fouten toe en streef onmogelijke hoge doelen na.”   Je verwacht perfectie van jezelf en van anderen, ook als dat niet nodig of zelfs ongewenst is. Streven naar perfectie is op zich prima, het helpt je het beste uit je zelf te halen, een bepaalde taak af te ronden. Na een gezonde inspanning ben je trots op en tevreden met wat je hebt bereikt. Maar wat als GOED niet meer voldoet en alles perfect dient te zijn? Je moet de hele tijd presteren of je blokkeert juist en je wordt passief; dan werkt perfectionisme tegen je. Je verliest het contact met anderen en met de realiteit; met als mogelijk gevolg stress, overspannenheid, moedeloosheid en/of depressieve gevoelens.

Twee voorbeelden uit onze praktijk van doorgeschoten perfectionisme  

  1. Anja moet van zichzelf een goede docent, moeder, partner, collega, et cetera zijn. De lat ligt hoog bij alles wat ze doet en haar verantwoordelijkheidsgevoel is groot. Ze werkt hard en eist dat ook van haar omgeving. Ze neemt veel te veel hooi op de vork en voelt zich het grootste gedeelte van de dag onprettig. Door haar continue prestatiedruk raakt ze oververmoeid en slaat onrust toe.
  2. Rick heeft zijn baan opgezegd en wil ZZP’er worden. Hij wil eerst een website maken en overweegt ook een vakgerichte opleiding te volgen en denkt tegelijkertijd: “wie zit er als klant op mij te wachten?” Deze belemmerende gedachte zorgt ervoor dat hij blokkeert en uitstelgedrag vertoont. Er komt niets uit zijn handen, voldoet zo niet aan zijn eigen voorwaarden om te gaan ondernemen en vervalt in zelfverwijt.

Oorzaken van perfectionisme

In beide voorbeelden is angst de onderliggende oorzaak. Angst om te falen, dat jij niet goed genoeg bent, bang om de controle te verliezen, dat je niet de waardering krijgt die je wilt. De meeste perfectionisten zijn onzeker, handelen niet vanuit vertrouwen in zichzelf en zijn bang dat ze niet voldoen aan alle hoge eisen. Maar wiens hoge eisen zijn dit eigenlijk?

Een paar tips om te beginnen om je perfectionisme te verminderen!

  • Ontspan jezelf en realiseer je je dat mensen, inclusief jezelf, niet perfect kunnen zijn.
  • Je bent goed genoeg, zoals je bent. Maak onderscheid tussen wat je doet en wie je bent. Als je een fout maakt ben jij niet fout. Het is iets dat jij doet, niet iets dat jij bent of denkt te moeten zijn.
  • Wees niet bang voor fouten, het is juist leerzaam als je jezelf afvraagt wat de reële consequenties zijn van een fout en of het loont de fout te verbeteren.
  •  Voor de uitstellende perfectionist: stop met denken en ga stap voor stap iets doen. Zorg voor regelmaat en leg jezelf reële normen en termijnen op.
  • Stop met de onmogelijke taak om iedereen tevreden te stellen. Hoe hard je ook je best doet, iedereen heeft wel een mening over je!
  • Stop op tijd, stel grenzen en leer naar je intuïtie te luisteren!

Vraagje: ga je nu na het lezen van deze tips intensief googlen naar de perfecte tips tegen perfectionisme of neem je deze tips als uitgangspunt omdat ze goed genoeg zijn om een eerste stap te zetten? We gunnen je een leven waarin je niet meer vanuit angst handelt maar vanuit je vertrouwen in wie je bent, met jouw talenten. Perfectionisme is op de ander gericht: wat zullen ‘ze’ ervan vinden? Gezonde inspanning is op jezelf gericht: hoe kan ik me verbeteren en ontwikkelen?

Wanneer je ervaart dat je te veel last blijf houden van je perfectionisme.

Durf hulp te vragen!

In een gratis intake verkennen we jouw vragen en knelpunten.