Heb jij plannen om (parttime) te gaan ondernemen?

Heb jij plannen om (parttime) te gaan ondernemen?

Ondernemen begint met een droom of het hebben van een briljant idee. Ongeveer een kwart van alle Nederlanders, dus bijna 4 miljoen mensen, denkt er weleens aan om voor zichzelf te beginnen en heeft soms een idee voor een plan of product, aldus onderzoek van de Kamer van Koophandel. Uiteindelijk zetten zo’n 130.000 nieuwe zelfstandigen de stap.

Zo ook Silvia. Ze werkt vier dagen als trainer in het onderwijs en heeft al langere tijd het plan om voor zichzelf te beginnen. Ze gaat netwerken en een zorginstelling benadert haar om voor 2 dagen een aantal maanden diverse teams te gaan begeleiden in het transitieproces. Silvia wil dit graag als (Z)ZP’er doen en ze gaat op zoek of ze zich voor die maanden moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel, of ze btw moet afdragen. En dan gebeurt het… Ze bezoekt eerst de website van de KvK. Er zijn zoveel keuzemogelijkheden, na tien keer klikken is ze nog niet veel wijzer geworden. Maar wel onrustig, ‘wat staat mij allemaal te wachten…?’ Ze neemt vervolgens telefonisch contact op met de Belastingdienst. Ze spreekt een aardige mevrouw, die helaas geen antwoord op haar vraag heeft en haar verwijst naar de websites van de Belastingdienst en de KvK…De cirkel is rond, zonder antwoorden. Silvia raakt ontmoedigd en ze wordt onzeker. Misschien herken je je in Silvia’s ervaring of kom je andere obstakels tegen bij het realiseren van je plannen. Wat vraagt het van je om door te gaan? Of je hebt twijfels over je ondernemerstalenten?

Hoe geef jij het ondernemerschap een serieuze kans?

  1. Wees voorbereid! Als de wijsheid ‘Een goed begin is het halve werk’ ergens voor geldt, dan is het wel voor startende ondernemers. Je verhoogt je kans van slagen als je het van tevoren goed aanpakt.
  2. Starters die samen starten, zijn succesvoller. Samen heb je meer netwerk, meer kennis en ervaring.
  3. Start als parttime of hybride ondernemer. Zo verken je geleidelijk de markt, je onderzoekt wat de markt vraagt en in welke mate je diensten en/of producten hierop aansluiten.
  4. Je bent bereid te leren. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je ondernemerstalenten/ vaardigheden en hoe je deze (verder) kunt ontwikkelen.
  5. Je zit niet snel bij de pakken neer. Tegenslagen ga je krijgen, maar hoe ga je ermee om?
  6. Als je echt wilt, ga er dan voor! Maak een bewuste keuze en ga weloverwogen te werk. Onderzoek je beweegredenen, drijfveren en zie je angsten onder ogen.

Een bedrijf starten vraagt om passie, lef en doorzettingsvermogen. Plús een fikse dosis kennis. Wil jij ook je kans van slagen verhogen en je goed voorbereiden? Kijk dan op ondernemer worden wat wij voor je kunnen betekenen.