Van werknemer naar werkONDERnemer

Van werknemer naar werkONDERnemer

Als ik je vraag: ‘wil je een eigen bedrijf beginnen?’, zeg je waarschijnlijk ‘Nee!’. De financiële onzekerheid is een risico en de ervaring leert dat dit voor starters één van de moeilijkste aspecten van ondernemen is. Toch is er juist nu grote behoefte bij organisaties aan medewerkers die oprecht ondernemend denken en handelen. Daarvoor heb je naast kennis en vaardigheden vooral een ondernemende houding nodig. Ondernemerschap gaat dus niet in de eerste plaats over een eigen bedrijf beginnen, maar om zien wat je klant nodig heeft. Om een passend antwoord te formuleren dat waarde toevoegt aan de bestaande behoefte. Zo ben je géén ZZP’er maar gedraag je wél als een ZZP’er.

De professional van vandaag is een persoonlijk ondernemer

Neem bijvoorbeeld Pieter. In eerste instantie verzet hij zich tegen de veranderingen in zijn werk. Hij ervaart zijn functie als opgave omdat de inhoud van het werk bepaald wordt door de veranderde wetgeving. Hoewel hij voldoende kennis en vaardigheden heeft, voelt hij zich steeds onzekerder. In het begeleidingstraject ontdekt hij dat hij een ondernemende houding nodig heeft. Een pro-actieve mindset, bij verandering kijkt hij naar wat er kan en mogelijk is. Waarbij hij: ‘ja en’ zegt in plaats van ‘ja maar’. Het traject gaat over loslaten van vertrouwde werkwijzen. Pieter ontdekt dat hij niet meer hoeft te bedenken wat goed is voor de klant, maar op zoek mag naar antwoord op de vraag: wie is mijn klant en wat is zijn probleem of behoefte? Hij ervaart dat de klant zelfbewuster en mondiger is dan vroeger en eisen stelt. Dat consumenten een keuze maken en dat, als hij het niet levert, ze een ander zoeken. Gaandeweg het traject verandert Pieter van een afhankelijke werknemer in een zelfstandige werkONDERnemer.

Groeien naar persoonlijk ondernemerschap

Pieter blijft zijn talenten inzetten en vindt het een uitdaging om als professional niet alleen zijn werk goed te doen, maar ook meer nadenkt over behoefte van de klant en opdrachtgever. Hij weet als persoon het verschil te maken. Hij durft risico’s te nemen en is niet bang om uit zijn comfortzone te stappen. Als persoonlijk ondernemer gaat hij voortdurend bij zichzelf na hoe hij zijn talenten kan inzetten. Hij zegt wat hij doet. Hij toont initiatief en onderneemt acties. Pieter is zichtbaar in zijn organisatie en heeft weer volop plezier in zijn werk!

Een persoonlijk ondernemer is natuurlijk pro-actief. Wacht niet tot alle omstandigheden ideaal zijn. Die dag komt nooit. ONDERNEEM ACTIE!

Net als Pieter, wat wordt jouw volgende stap?

Meer weten?
Stuur je vraag naar info@gerritsvanherk.nl